7 tips om een goede vacature op te stellen

Ben je op zoek naar de perfecte kandidaat voor je openstaande functie? Dan is het cruciaal om een vacature te schrijven die in het oog springt en de juiste mensen aantrekt. Met deze zeven tips stel je in no time een vacaturetekst op die resultaat oplevert!

7 tips om een goede vacature op te stellen

1. Kies een duidelijke functietitel

Je wilt natuurlijk dat potentiële kandidaten direct zien waar je naar op zoek bent. Kies daarom voor een duidelijke, maar ook aantrekkelijke functietitel. Vermijd vaktaal of creatieve benamingen zoals digital wizard, en kies liever voor termen die breed bekend zijn in de sector. Dit zal de vindbaarheid van je vacature op zoekmachines sterk beïnvloeden.

2. Begin met een sterke introductie

Grijp de aandacht van je lezer meteen met een pakkende openingszin. Schets kort wat je bedrijf doet en waarom het zo'n geweldige werkplek is. Zorg dat je enthousiast overkomt, maar blijf wel realistisch.

3. Wees specifiek over de taken en verantwoordelijkheden

Geef een helder overzicht van wat de functie precies inhoudt. Gebruik concrete voorbeelden en vermijd vage omschrijvingen. Zo weet de kandidaat precies wat er van hem of haar verwacht wordt.

4. Beschrijf de ideale kandidaat

Maak duidelijk welke vaardigheden, ervaring, studies en persoonlijkheidskenmerken je zoekt. Wees hierin realistisch en focus op de echt belangrijke punten. Te veel eisen kunnen potentiële kandidaten afschrikken. Er is niemand die alles kan, toch?

5. Benadruk de voordelen van werken bij jouw bedrijf

Wat maakt jouw organisatie uniek? Denk aan doorgroeimogelijkheden, flexibele werktijden, een gezellig team of interessante projecten. Laat zien waarom iemand bij jou zou willen werken.

6. Houd het overzichtelijk met bullets en kopjes

Niemand houdt van lange lappen tekst. Maak je vacature scanbaar door gebruik te maken van korte alinea's, opsommingstekens en duidelijke kopjes. Zo vinden kandidaten snel de informatie die ze zoeken.

7. Sluit af met een duidelijke call-to-action

Vertel de lezer precies wat de volgende stap is. Hoe kunnen ze solliciteren? Wat moeten ze meesturen? En wanneer kunnen ze een reactie verwachten? Maak het zo makkelijk mogelijk om te reageren.

Met deze tips schrijf je een vacature die zowel informatief als aantrekkelijk is. Wil je graag meer sollicitanten voor jouw vacature? Wij helpen je graag verder!